Skip to main content

Hoe koop ik de juiste matras?

Je koopt niet elke dag een nieuwe matras, dus doe je er goed aan je grondig te informeren vooraleer een exemplaar in huis te halen. Een nieuwe matras kopen? Met onze tips lig je er niet wakker van.


Het belang van ondersteuning

Fysieke klachten overdag zijn vaak het gevolg van onvoldoende ondersteuning ‘s nachts. Tijdens het slapen ontspant ons lichaam wanneer de drukpunten voldoende tegendruk krijgen – zo hoeft het lichaam zelf geen inspanningen te leveren om een goede positie aan te nemen of behouden. Bovendien is het voor een correcte slaaphouding belangrijk dat onze wervelkolom in een natuurlijke houding ligt: de S-vorm voor rugslapers, een rechte lijn van nek tot staartbeen bij zijliggers.

Een gouden tip bij je zoektocht naar voldoende ondersteuning: proefliggen! In slaapwinkels is dit – terecht – de normaalste zaak van de wereld, want zo voel je meteen of een matras bij jouw lichaam past of niet.


Matrasbescherming

Voor problemen als overmatig transpireren, allergieën, … bestaan eenvoudige oplossingen. Kies een matras of beschermer die tegemoetkomt aan jouw noden, zo slaap je zorgeloos en vermijd je onaangename wekprikkels. Laat je hier ook adviseren in een van onze verkooppunten.


Matrastopper

Een topper is een dunne matras bovenop je ‘gewone’ matras en zorgt vooral voor een soepel liggevoel. Indien je kiest voor twee aparte matrassen op je tweepersoonsbed, zorgt een topper ervoor dat je de vervelende naad tussen beide zijden wegmoffelt.

Opgelet: vaak wordt enkel de topper vervangen wanneer men toe is aan een nieuwe matras. De basismatras eronder, die na al die jaren van gebruik niet langer in beste staat is, wordt zo vergeten. Voor optimale ondersteuning vervang je best zowel matrasbasis- als topper!


Hoofdkussen

Je hebt de juiste matras gevonden? Goed zo! Maar vergeet niet dat de ondersteuning van je hoofd en nek minstens even belangrijk zijn voor een deugddoende nachtrust. Laat je adviseren: afhankelijk van je favoriete slaaphouding, de afstand tussen je nek en schouders, … heb je een andere stevigheid of dikte nodig.

Een matras in topconditie

Je hebt de ideale matras gevonden en slaapt sindsdien als een roos. Uiteraard wil je zo lang mogelijk van je aankoop genieten. Je bed in topconditie houden, doe je met volgende tips:

Maak je bed niet op!

Iedereen transpireert tijdens het slapen – we verliezen zo’n 1,3 liter vocht per nacht. De combinatie van transpiratievocht en de warmte onder de dekens, is een trekpleister voor bacteriën. Je houdt je matras en beddengoed dus gezond door elke dag je bed te luchten: schud bij het opstaan de dekens op en leg ze open aan je voeteinde, zodat de matras lucht krijgt en kan drogen tot je weer naar bed gaat. Zet ook het raam open: niet enkel goed voor het zuurstofgehalte in je slaapkamer, ook je matras geniet mee. Een uurtje voor het slapengaan is ideaal.

Wasbare hoes

Schaf een hoes of molton aan die dienstdoet als extra beschermlaagje tussen je matras en –overtrek. Zo verleng je de levensduur van je matras en voorkom je (transpiratie)vlekken. Vaak zijn deze hoezen makkelijk wasbaar en bovendien vochtwerend. Was ze om de 4 à 6 weken op 60° (tegen huisstofmijt) en je bent zeker van een schone slaapomgeving.

Draaien en keren

De veerkracht van je matras blijft behouden door ze elk seizoen te keren (keren = de bovenkant wordt onderkant en vice versa). Bovendien kan elke zijde zo optimaal drogen en luchten, wat de levensduur van je matras verlengt. De matras draaien (voeteinde wordt hoofdeinde) doe je dan weer om de belasting op de matras te verdelen. Een traagschuimmatras hoef je dan weer niet te keren: het traagschuim moet aan de bovenzijde om je slaapcomfort te garanderen. Vraag dus best altijd even na uit welk materiaal je matras is samengesteld!

Stofzuigen? Liever niet!

Uiteraard is een frisse slaapkamer belangrijk, de vloer en eventueel de stoffen omkadering van je boxspring stofzuigen is dan ook een must. Maar je matras stofzuigen is een minder goed idee: je zou het stiksel kunnen beschadigen en zo de levensduur verkorten.